Hoe zit het met het pensioen van de burgemeester?

By 1 februari 2019Pensioenuitvoering

Hoe zit het met het pensioen van de burgemeester?

Burgemeesters laten zich veelal leiden door de waan van de dag. Maar hoe zit het nou met het pensioen van de burgemeester? Opbouw bij ABP, aanvullingen bij Loyalis, Appa-aanspraken bij verschillende gemeenten; enfin, wie zorgt er voor overzicht? ‘Als het gaat om de pensioenvoorzieningen van de burgemeester lijkt er geen enkele partij te zijn die helderheid kan verschaffen’, stelt pensioenconsultant Ruud Heemsbergen. Toch is er een partij die juist met alle uitvoerende partijen ervaring heeft: PROambt!

De afgelopen maanden maakte Heemsbergen kennis met de publieke sector namens PROambt. Tijdens deze kennismaking viel het hem op dat de burgemeester binnen een gemeente in feite een speciale status heeft. De financiële zekerheid van een burgemeester is een lappendeken. Ook een burgemeester wil graag weten waar hij of zij aan toe is. Of hij zich wel of geen zorgen hoeft te maken over zijn toekomst.’

Totaaloverzicht

Hoe komt het dat de financiële zekerheid van een burgemeester zo complex en weinig inzichtelijk is? Heemsbergen: ’Voordat iemand burgemeester wordt heeft hij meestal al op een aantal plekken gewerkt. Misschien is hij ook al eens ergens wethouder geweest. In al deze fases heeft hij pensioen opgebouwd, maar een totaaloverzicht ontbreekt. Tijdens mijn kennismakingsronde bekende een burgervader mij dat hij bij niemand binnen de gemeente terecht kon met zijn vragen op pensioengebied.’

Later is NU!

Elke burgemeester kan echter bij PROambt terecht voor een persoonlijk pensioen- en inkomensadvies. De unieke inkomensplanner Later is NU! voert real time alle gewenste berekeningen uit en rekent relevante scenario’s door. Ook onderwerpen zoals waardeoverdracht en pensioenverevening bij scheiding komen aan bod. De inkomensplanner verschaft antwoorden op alle denkbare vragen en ontsluit het mysterie van zijn of haar pensioen. Een uitgebreide rapportage met alle besproken alternatieven wordt overzichtelijk gepresenteerd.

Inkomensscenario

Deze ‘Later is NU!’-software is breed inzetbaar. Een burgemeester wordt in principe voor zes jaar benoemd. Meestal volgt er verlenging, maar lang niet altijd. In een enkel geval is er sprake van een incompatibilité d’humeur. Veel vaker is een gemeentelijke herindeling reden voor ontslag. Goed om te weten dat er in Nederland één adviseur is die het inkomensscenario van de burgemeester inzichtelijk kan maken. Ook in vervelende situaties zoals ontslag, arbeidsongeschiktheid of in geval van overlijden…
‘Kortom, als ik burgemeester was, dan wist ik het wel,’ aldus Heemsbergen (06 461 50937 – ruudheemsbergen@proambt.nl).

Hans weet alles over Joost®

Stuur een bericht Bel 06 524 11655

Hans weet alles over Pensioenuitvoering

Stuur een bericht Bel 06 524 11655

Georges weet alles over Generatiepact

Stuur een bericht Bel 06 554 19502

Kristel weet alles over Mobiliteit

Stuur een bericht Bel 06 552 58472

Georges weet alles over Duurzame Inzetbaarheid

Stuur een bericht Bel 06 554 19502

Stuur een bericht naar