Afwikkeling Appa Kapitaalplan a.s.r.

Afwikkeling Appa Kapitaalplan a.s.r.

Dit onderwerp is alleen van belang voor gemeenten die in 2021 gebruik maakten van het Appa Kapitaalplan bij a.s.r. Loyalis. Eind vorig jaar heeft a.s.r. -als rechtsopvolger van Loyalis- haar Appa-dienstverlening beëindigd. Veel gemeenten zijn daarom overgestapt van a.s.r. naar de Appa Totaaloplossing van PROambt, teneinde de Appa-uitvoering te continueren. De administratieve transitie naar PROambt is begin januari 2022 succesvol afgerond.

Onderdeel van de uitvoering door a.s.r. was het Kapitaalplan Appa, waarin de gemeente een beleggingstegoed opbouwde om te voldoen aan toekomstige pensioenverplichtingen. Sinds 1 januari 2022 kan daaraan geen geld meer worden toegevoegd. Voor u resteert de vraag: Wat mag u of kunt u met het totaal opgebouwde beleggingstegoed doen? Natuurlijk kunt u dat opgebouwde beleggingstegoed bij a.s.r. laten staan. Het zal dan op de toekomstige pensioendatum van de voormalige bestuurders ineens worden uitbetaald aan de gemeente. U kunt echter het opgebouwde beleggingstegoed ook eerder laten uitbetalen aan de gemeente. Wat is verstandig om te doen?

Bepalend is of de gemeente een gegarandeerd rendement ontvangt over het beleggingstegoed. Een gegarandeerd rendement van bijv. 3% geeft een hoger dan marktconform rendement binnen de kaders van de wet FIDO en dan verdient het aanbeveling om het beleggingstegoed zo lang mogelijk bij a.s.r. te laten staan. Ontvangt u echter geen gegarandeerd rendement, dan is versnelde overdracht van het beleggingstegoed aan de gemeentelijke voorziening te overwegen. De gemeente bespaart dan in ieder geval de jaarlijkse uitvoeringskosten, zoals de contractuele beleggingsfee.

Overigens biedt a.s.r. vanaf 1 januari 2022 niet meer de mogelijkheid om een Appa-pensioenuitkering aan te kopen, waarmee de verzekeraar zorgt voor levenslange uitbetaling van het maandelijkse pensioen. Het opgebouwde beleggingstegoed van de bestuurder zal uiterlijk op diens AOW-datum in alle gevallen ineens aan de gemeente worden uitgekeerd. De gemeente moet vervolgens zelf de maandelijkse uitbetaling van het pensioen verzorgen dan wel uitbesteden.

Hans weet alles over Joost®

Stuur een bericht Bel 06 524 11655

Hans weet alles over Pensioenuitvoering

Stuur een bericht Bel 06 524 11655

Georges weet alles over Generatiepact

Stuur een bericht Bel 06 554 19502

Kristel weet alles over Mobiliteit

Stuur een bericht Bel 06 552 58472

Georges weet alles over Duurzame Inzetbaarheid

Stuur een bericht Bel 06 554 19502

Stuur een bericht naar